Інтелектуальний двигун і моделі та методи платформи комплексної підтримки процесів життєвого циклу інфокомунікаційних сервісів - Чимшир , Вячеслав (Технічні науки та технології, 2025)
Розглянута проблема розроблення інтелектуального двигуна як основи інтеграції засобів автоматизації процесів життєвого циклу сервісів моделей і методів для розроблення інструментів ініціації та бізнес-аналізу для платформи підтримки життєвого циклу сервісів у інформаційних системах провайдерів. Запропонований загальний підхід до підтримки процесів усіх етапів життєвого циклу сервісів. Інтелектуальний двигун виступає в ролі асистента команди підтримки життєвого циклу сервісів. Інтелектуальний двигун реалізований на основі відповідно структурованої і навченої великої мовної моделі. Для комунікації з користувачами в контексті проблем велика мовна модель інтегрується із зовнішніми базами знань за допомогою системи генерації з доповненим пошуком знань. Структурована відповідно до поставленої проблеми інформація допомагає великій мовній моделі формувати правильну і зрозумілу користувачам відповідь у контексті проблеми. Для етапів ініціації та бізнес-аналізу, виявлення вимог та побудови архітектури сервісів запропоновані відповідні моделі та методи, реалізовані в рамках загального підходу, порядок і особливості застосування яких підказує асистент. Для реалізації прототипу рішення використані сучасні технології. Для наповнення бази знань застосовані структура DataFrame і бібліотека Pandas. Векторизація представлень і семантичний пошук релевантного контексту виконані за допомогою моделі all‑MiniLM‑L6‑v2. Формування підказки з контекстом для великої мовної моделі, генерація відповіді реалізовані засобами відкритої моделі Llama 2 у вигляді Docker-сервісу. Виконане експериментальне дослідження прототипу з порівнянням моделей all-MiniLM-L6-v2, paraphrase-MiniLM-L3-v2 і all-mpnet-base-v2 за такими прийнятими метриками як час генерації векторних представлень, час перетворення одного запиту користувача на вектор, час обчислення схожості між запитом та всіма векторами бази, косинусна і середня подібність підтвердило працездатність запропонованого рішення. Зріс відсоток релевантних відповідей на запити користувачів. Реалізований варіант досить ефективний у проектах з невеликою або середньою кількістю записів. Його використання у проєктах з великими базами вимагатиме для швидкого пошуку розбиття бази на тематичні блоки.