Аналіз сучасних підходів до забезпечення якості, безпечності та екологізації виробництва вторинного ПЕТ - Павлюк, Сергій; Харитоненко, Ганна; Суха, Ірина (Технічні науки та технології, 2025)
У статті висвітлено сучасні підходи до перероблення вторинного поліетилентерефталату (ПЕТ) з урахуванням аспектів забезпечення якості, безпечності та екологічності кінцевої продукції. Показано важливість використання вторинного ПЕТ у контексті сталого розвитку та зменшення впливу на навколишнє середовище. Розглянуто ефективність механічних та хімічних методів очищення, а також проаналізовано токсикологічні ризики, пов’язані з міграцією хімічних сполук у харчові продукти. Узагальнено вимоги міжнародних стандартів до безпечності вторинного ПЕТ, а також наведено переваги впровадження принципів замкнутого циклу у виробництво. Визначено потенційні загрози здоров’ю людини та окреслено шляхи їх зниження на основі сучасних технологій та регуляторних норм.