Використання контрольованого термічного ІЧ-випромінення для боротьби з паразитами медоносних бджіл - Кунденко, Микола; Руденко, Андрій; Мардзявко, Віталій (Технічні науки та технології, 2025)
У роботі запропоновано конструкцію термокамери для виконання дезінфекційних заходів у боротьбі з кліщем Varroa, яка ґрунтується на використанні інфрачервоного (ІЧ) випромінення у поєднанні з цифровою системою терморегуляції. В основу конструктивного рішення закладено морфологічні та термочутливі особливості паразита, зокрема вразливість гнатосоми та вентральної частини до підвищеної температури. Запропонована конструкція включає підльотну трубу, інфрачервону лампу та термореле STC-1000, що підтримує стабільну температуру в межах 42-45 °C, безпечну для бджіл, але згубну для паразита. Система є автономною та енергоефективною. Моделювання в середовищі MATLAB/Simulink підтвердило стабільність температурного контролю та ефективність керування нагрівом із урахуванням затримок у роботі реле.