Дистанційна розробка контролерів безпеки для промислової системи автоматизації - Войтенко, Володимир; Писаревський, Олександр (Технічні науки та технології, 2025)
Програмовані логічні контролери (PLC) є основою сучасних промислових систем автоматизації, а також широко застосовуються у транспорті, енергетиці, робототехніці, системах безпеки, водопостачання та водовідведення, в будівлях і спорудах, у медичних приладах. В основі побудови PLC лежить мікропроцесор, а тому розробка та супроводження системи на базі PLC потребує висококваліфікованих спеціалістів, які розуміють можливості PLC, особливості їхньої взаємодії з польовими пристроями та здатні працювати із специфічним інструментальним програмним забезпеченням PLC. Звідси випливає актуальність проблеми підвищення ефективності роботи таких спеціалістів, а також їхньої якісної підготовки, що потребує багато часу та вартісного обладнання. Розвиток інформаційних і комп’ютерних технологій відкриває таку можливість у вирішенні зазначеної проблеми, як застосування дистанційних методів розробки, а також навчання роботі з віддаленими системами автоматизації на базі PLC. Цей підхід стає особливо актуальним в Україні, оскільки дозволяє не тільки економити на відрядженнях спеціалістів чи кількості потрібного лабораторного устаткування, але й підвищує безпеку завдяки розосередженню людей. Синергетичний ефект може бути досягнутий і за рахунок планування часу роботи як спеціалістів, так і обладнання, а також можливості їхньої узгодженої спільної взаємодії. Особливу роль у промисловій автоматизації відіграють системи безпеки, оскільки виробничий травматизм є неприпустимим ані з суспільного, ані з економічного погляду. Ця стаття зорієнтована на дистанційну розробку та навчання роботи саме з контролерами безпеки, які, по суті, являють собою PLC, проте мають специфічні польові пристрої, використовують надійні протоколи зв’язку з PLC та потребують відповідної сертифікації перед тим, як бути запровадженими у виробництво. Мета виконаного дослідження – створення архітектури програмно-апаратної системи, яка дає можливість працювати з контролерами безпеки дистанційно, використовуючи стандартне інструментальне забезпечення PLC, а також і додаткові компоненти. Ці компоненти дозволяють в реальному часі спостерігати за віддаленою системою автоматизації та модифікувати і програму, і апаратну конфігурацію. Для вирішення поставлених задач була розроблена структура системи безпеки на базі PLC, розгорнуте відповідне програмне забезпечення, а також проведені експериментальні дослідження, які підтверджують можливість дистанційної взаємодії з потрібними апаратними засобами, у тому числі під час виконання лабораторних завдань студентами інженерних спеціальностей. Стаття може бути корисною для розробників систем автоматизації на базі PLC, а також використана в освітньому процесі.