Оцінка теплової ефективності екологічно орієнтованих збірно-модульних будівель: розбір практичного кейсу - Болотов, Максим; Прибитько, Ірина (Технічні науки та технології, 2025)
Актуальність екологічно орієнтованого модульного будівництва постійно зростає через загострення житлово-екологічних проблем, пов'язаних з військовими діями на території України. В свою чергу, екологічний підхід та мінімізація споживання природних ресурсів вимагають зміни звичних будівельних практик у бік більш стійких та енергоефективних. У цьому контексті модульність у будівництві стає однією з сучасних тенденцій. Широке впровадження модульних збірних конструкцій безпосередньо зосереджене на екологічних та енергозберігаючих практиках у будівництві, що дозволяє зменшити небезпечний вплив на навколишнє середовище, споживання ресурсів та енергії, а також будівельні відходи. Водночас існують певні виклики, що обмежують широке використання модульних будівель в Україні, які головним чином пов'язані з високим рівнем скептицизму споживачів щодо якості та енергоефективності модульних будівель порівняно з традиційними будівельними практиками. У зв’язку з цим, метою даного дослідження є глибше розуміння теплових характеристик екологічно орієнтованого збірного модульного житла на основі реального прикладу. На прикладі каркасного модульного одноквартирного будинку "QHome-26", розташованого на околиці міста Чернігів, було досліджено теплові характеристики збірно-модульного будівництва. За допомогою інфрачервоної термографії було проведено моніторинг існуючих містків холоду та основних тепловтрат в огороджувальній конструкції будівлі. Експериментально встановлено, що потенційним джерелом тепловтрат будівлі є світлопрозорі конструктивні елементи, що не відповідають сучасним стандартам, а також фундамент будівлі. Водночас результати теплового розрахунку огороджувальних конструкцій будівлі показали, що основним джерелом тепловтрат на рівні 38,5 % від загальних втрат є стіни. Тепловтрати на нагрівання вентильованого повітря становлять 26,3 %. У той час як через вікна втрачається до 14,5 % тепла, втрати тепла через дах та підлогу становлять 12,6 та 9,9 % відповідно.