ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОМПОНЕНТНОГО СКЛАДУ ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ТА ВОДНО-ІЗОПРОПАНОЛЬНОГО ЕКСТРАКТІВ ВИЧАВКІВ ВИНОГРАДУ СОРТУ Vitislabrusca × Vitisvinifera - Воробйова, Вікторія Іванівна; Чигиринець, Олена Едуардівна; Шакун, Анастасія Сергіївна (Технічні науки та технології, 2021)
Метою роботи було порівняльне дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук ізопропанольного і водно-ізопропанольного екстракту відходів виноградної промисловості – вичавків винограду гібридного сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад досліджуваних екстрактів вичавків винограду (сімейства Vítis сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera). У складі ізопропанольного екстракту вичавків винограду міститься 21 індивідуальний компонент, загальний обсяг яких більше 0,1 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є альдегіди (капроновий, енантовий, фенілацетальдегід, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирні кислоти (гексадеканова, лінолева і (9Z)-Октадеценова кислоти), а також терпенові сполуки. У складі водно-ізопропанольного екстракту додатково ідентифіковані фенольні сполуки. Значну частину біологічно активних речовин становлять альдегіди і жирні кислоти. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність в екстрактах вичавків винограду сполук, встановлених мас-спектральним аналізом.