ЙОДОДЕФІЦИТ І РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ

Автор:

Сиза Ольга Іллівна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14027, Україна)

Cавченко Олеся Миколаївна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14027, Україна)

Коваленко Марина Сергіївна, Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14027, Україна)

Тимкова І.О., Чернігівський національний технологічний університет (вул. Шевченка, 95, м. Чернігів, 14027, Україна)

Мова статті: українська

Анотація:

Виявлено, що з 300 обстежених мешканців м. Чернігова на йододефіцит у 80 % не вистачає йоду в організмі, з них у 6,5 % – гостра необхідність прийому йоду. Проведені дослідження харчових продуктів на вміст йоду дозволили розробити необхідні рекомендації щодо раціонального харчування з метою збалансування цього мікроелементу в організмі людини.

Ключові слова:

йододефіцит, продукти харчування, йододефіцитні захворювання

Список використаних джерел:

  1. Рекомендації щодо запобігання та профілактики йододефіцитних захворювань [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20120426_1.html.

  2. Сухонина С. Ю. Йод и его значение в питании человека / С. Ю. Сухонина, Г. И. Бондарев, В. М. Позняковский // Вопросы питания. – 1995. – № 3. – 12 с.

  3. Химическая энциклопедия : в 5 т. Т. 2. – М. : Советская энциклопедия, 1990. – 562 с.

  4. За щитом щитовидки / Г. А. Герасимов [и др.] // Не болей. – 2000. – Вып. 12. – С. 38–53.

  5. Определение массовой доли йода в пищевых продуктах и сырье титриметрическим методом : методические указания МУК 4.1.1106-02. – М. : Изд. МЗ РФ, 2002. – 16 с.

  6. ТУУ 23522451-004. Метод визначення йодид-іону у водорості спіруліні.

Завантажити