ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В ЗАДАЧАХ МОДЕЛЮВАННЯ І ПРОГНОЗУВАННЯ ПОВЕНЕЙ - Зацерковний, Віталій Іванович; Комар, Марина Вячеславівна; Плічко, Людмила Володимирівна; Кривоберець, Сергій Володимирович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Активізація в останні роки в Україні екзогенних геологічних процесів в силу різних природних і антропогенних процесів є дійсно загрозою – постає питання прогнозування і моделювання їх виникнення. Постановка проблеми. У житті людства значне місце займають проблеми, зв’язані з подоланням наслідків дії НС, особливо повеней, катастрофічних затоплень і підтоплень територій, які є однією з основних соціально-екологічних проблем. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженнями питань паводків, повеней і пошуку оптимальних методик моделювання рельєфу, подання його структури з іншими географічними елементами та процесами, займались ряд науковців. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На сьогодення доцільніше витрачати кошти на створення систем моніторингу, прогнозування та профілактичні протиповіневі заходи, ніж на ліквідацію їх наслідків. Мета статті. Є обґрунтування шляхів моделювання і прогнозування розвитку паводків для послаблення їхнього впливу за допомогою геоінформаційних технологій. Виклад основного матеріалу. Для забезпечення умов проживання населення на території, що потерпає від повеней та підвищення рівня її екологічної безпеки необхідно вчасно визначити масштаби впливу затоплення, а найскладнішою проблемою, пов’язаною з вивченням повеней, є прогнозування максимально можливих величин підняття рівня й площі затоплюваних земель. Оскільки можливості ГІС у моделюванні, управлінні і об’єднанні просторової інформації роблять геоінформаційні системи потужним аналітичним інструментом – для побудови моделі затоплення Київської області використовувався програмний продукт ArcGIS. Висновки і пропозиції. Використання ArcGIS в алгоритмах моделей геообробки для розв’язання задач прогнозування затоплень, може використовуватись як швидкодіючий і наочний експрес-аналіз.