ПРОДУКТИВНІСТЬ RESTFUL ТА SOAP РНР WEB-СЕРВІСІВ ПРИ ПОШУКУ В ДАНИХ MYSQL - Точилин, Сергей Дмитриевич (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. При побудові розподілених комп’ютерних систем широко використовується сервіс-орієнтована архітектура (СОА). Для практичної реалізації систем з СОА застосовують технології Web-сервісів. Одним з основних вимог, висунутих до Web-сервісів є продуктивність функціонування, яка залежить від їх програмної реалізації. Постановка проблеми. Web-сервіси використовуються для доступу до інформації, яка зберігається в базах даних СУБД, розміщених на Web-вузлах. У зв’язку з цим актуальною є проблема вибору оптимального програмного забезпечення для реалізації інформаційного Web-сервісу c оперативним доступом до даних. Аналіз останніх досліджень і публікацій. При доступі до даних Web-сервіси використовують запити до СУБД, які, як правило, реалізують в вигляді команд SQL. Для підвищення ефективності роботи Web-додатків, які працюють з даними, замість команд СКЛ застосовують процедури, що і функції СУБД. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Досліджень продуктивності RESTful і Соап РНР Web-сервісів, які при доступі до даних MySQL з різним об’ємом інформації, що зберігається в одному режимі функціонування застосовували команди SQL, в іншому - збережені процедури, не проводилося. Постановка задачі. Визначити і проаналізувати продуктивність RESTful і SOAP РНР Web-сервісів, які використовують команди SQL і функціонально подібні процедури, що зберігаються при пошуку в даних MySQL, для вибору оптимального програмного забезпечення Web-служб, що працюють з СУБД MySQL. Виклад основного матеріалу. Як з’ясувалося, використання RESTful і SOAP РНР Web-сервісами при запитах до MySQL на пошук в даних збережених процедур, замість команд SQL, знижувало їх продуктивність. У той же час, при пошуку в досліджених обсягах даних V  2 МБайт із застосуванням в запитах до MySQL, як команд SQL, так і збережених процедур, RESTful Web-сервіс був більш продуктивним, ніж SOAP РНР сервіс. Висновки статті. Встановлено особливості продуктивності RESTful і SOAP РНР сервісів при пошуку в даних MySQL з використанням, як команд SQL, так і збережених процедур. При пошуку в даних MySQL RESTful Web-сервіс в усіх режимах функціонування був більш продуктивний ніж SOAP РНР сервіс.