ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК ЕЛЕМЕНТІВ АВТОНОМНИХ СИСТЕМ ЕЛЕКТРОЖИВЛЕННЯ НА ОСНОВІ ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ - Рева, Катерина Олександрівна; Степенко, Сергій Анатолійович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Сучасні тенденції в світовій енергетиці стимулюють істотне зростання інтересу до альтернативних джерел енергії. Постановка проблеми. В даний час набули широкого розповсюдження інтелектуальні системи електроживлення (системи Smart Grid). Широкому впровадженню та розвитку даних систем сприяють не лише технічні рішення, але й організаційні заходи, зокрема, запровадження «зелених» тарифів на електроенергію, вироблену на основі відновлюваних джерел. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наведені дані свідчать про недостатньо ефективне використання встановлених систем електроживлення на основі фотоелектричних перетворювачів і, відповідно, необхідність глибокого розгляду шляхів та засобів забезпечення ефективності автономних систем електроживлення на основі ФЕП. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. В розглянутих джерелах не запропоновано єдиного універсального способу вибору акумуляторів для подібних систем. Постановка завдання. Провести огляд та класифікацію технічних засобів забезпечення ефективного функціонування автономних систем електроживлення на основі фотоелектричних перетворювачів. Викладення основного матеріалу. Розглянуто опис основних типів фотоелектричних перетворювачів, їх основні параметри та характеристики. А також, розглянуті основні складові системи Smart Grid, сучасні тенденції в світовій енергетиці та обсяг виробленої електроенергії об’єктами відновлюваної енергетики в Україні. Описані основні елементи структурної схеми фотоенергетичних систем, а також їх функції. Проаналізовані переваги та недоліки основних типів акумуляторів (елементів накопичення електроенергії), щодо їх основних параметрів, класифікації, вартості, часу життя, заряду та перезаряду. Висновки. Для забезпечення відповідної якості та надійності систем електроживлення на основі альтернативних джерел енергії в Україні необхідно впроваджувати нові технології та стандарти, нормативно-правові акти. Щодо вибору елементів електроживлення більш доцільне використання саме свинцево-кислотних. Вони більш дешеві та прості у використанні, не вибагливі до умов зберігання та експлуатації, а також досить поширені на ринку.