ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ АНАЛІТИЧНОЇ ОЦІНКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ІНТЕГРАЦІЇ З СИСТЕМАМИ УПРАВЛІННЯ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Зарiцький Олег Володимирович (Технічні науки та технології, 2018)
Постановка проблеми. Слід зазначити, що розгляд інформаційної технології аналітичної оцінки професійної діяльності потребує детального окремого вивчення у зв’язку з відсутністю стандартизованих підходів щодо розробки архітектур відповідних інформаційних систем та структур баз даних у межах зазначених технологій. Проблемою є також питання інтеграції зазначеної технології з інформаційними системами підприємства, які оперують із даними, необхідними для коректної роботи інформаційної технології аналітичної оцінки. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Всі рішення щодо практичної реалізації інформаційних технологій аналітичної оцінки професійної діяльності, висвітлені в наукових дослідження та роботах, розглядають інформаційні технології з погляду методів обробки та представлення даних, залишаючи не розглянутими питання архітектури, безпеки та інтеграції систем, очевидно через їх локальну розробку та автономну роботу. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Таким чином, розглянуті роботи та дослідження не розглядають питання стандартизації архітектур інформаційних технологій аналітичної оцінки професійної діяльності та файлів обміну з існуючими системами управління ресурсами підприємства, що дозволило б суттєво знизити вартість розробки таких систем та підвищити ефективність використання існуючих програмних комплексів. Мета статті. Метою статті є висвітлення результатів досліджень щодо стандартизації архітектури та структури модулів інформаційної технології аналітичної оцінки професійної діяльності, а також стандартів обміну даними з існуючими системами управління ресурсами підприємства. Виклад основного матеріалу. Інформаційна технологія аналітичної оцінки професійної діяльності поєднує в собі елементи робочого середовища, представлені системами контролю доступу, як правило, інтегровані з інформаційними системами обліку робочого часу, які, у свою чергу, представлені окремими програмними та апаратними рішеннями, або інтегровані з системами управління ресурсами підприємства. Обмін даними між інформаційними системами може здійснюватися за декількома схемами обміну. Для інформаційних технологій аналітичної оцінки професійної діяльності реалізовано схему регулярного періодичного обміну. Такий варіант обміну передбачає наявність XML-репозитарію в кожній з систем, які беруть участь у обміні. Висновки і пропозиції. Узагальнена схема взаємодії модулів ERP систем, інформаційних систем обліку робочого часу та аналітичної оцінки професійної діяльності передбачає використання розроблених схем документів обміну та структур БД зазначених програмних продуктів. Дані з зазначених систем передаються до модуля аналізу та модуля розрахунків за допомогою схем завантаження та вивантаження інформації з власних сховищ (1-й шар метаданих БД) за допомогою XML файлів. Зі схемами завантаження/вивантаження працюють універсальні Java-додатки DBImportта DBExport, доступ до яких може здійснюватися через веб-інтерфейс. Сценарії завантаження/вивантаження зберігаються в зазначених репозитаріях у форматі алгоритмів та схем обміну на фізичному рівні БД та відповідних полів файлів обміну у форматі XML.