ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ДВОСТОРОННЬОГО ШЛІФУВАННЯ ТОРЦІВ РІЗНОГО ДІАМЕТРА ШТОВХАЧІВ З КАЛІБ РУЮЧИМИ ДІЛЯНКАМИ ТА БЕЗ НИХ - Кальченко, Володимир Віталійович; Венжега, Володимир Іванович; Литвин, Олександр Олександрович; Кальченко, Дмитро Володимирович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Забезпечення високої продуктивності та точності обробки торцевих поверхонь різного діаметра потребує розробки нових, високоефективних методів та способів обробки. Постановка проблеми. У сучасних умовах розвитку на автомобілебудівних та машинобудівних заводах отримання високоточних торцевих поверхонь деталей пов’язане з високими вимогами до точності та продуктивності шліфування із застосуванням технологій сучасної механічної обробки, які мають високі вимоги щодо точності та якості оброблюваних торцевих поверхонь та повинні мати великий ресурс експлуатації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Шліфування торцевих поверхонь деталей з різними діаметрами торців здійснюється на двосторонніх торцешліфувальних верстатах. Шліфування та інші фінішні операції являють собою складні процеси. Відомий спосіб одночасного шліфування стержневидних деталей. Недоліком способу є те, що шліфувальні круги не мають калібруючих ділянок. Відомий спосіб одночасного шліфування двох торців циліндричних деталей. Недоліком способу є те, що не розглядається обробка деталей з різними діаметрами торців. Виділення не досліджених частин загальної проблеми. Потрібно здійснити підвищення ефективності обробки деталей завдяки вдосконаленню способів двостороннього шліфування торців штовхачів з різними діаметрами орієнтованими профільованими шліфувальними кругами з калібруючими ділянками та без них, за рахунок урівноваження сил різання, а також обертання оброблювальної деталі на калібруючій ділянці. Постановка завдання. Представлено спосіб двостороннього шліфування торців різного діаметра орієнтованими шліфувальними кругами з калібруючими ділянками та без них, що забезпечує підвищення точності та продуктивності обробки деталей. Виклад основного матеріалу. Підвищення точності обробки торцевих поверхонь деталей різних діаметрів шліфувальними кругами, досягається завдяки тому, що формоутворення торця меншого діаметра виконується максимальним діаметром плоского торця одного круга, а формоутворення торця більшого діаметра – калібруючою ділянкою другого круга, довжина якої дорівнює діаметру більшого торця й заправлена алмазним олівцем, вісь якого переміщується по радіусу, який збігається з радіусом розташування осей деталей у барабані подач. Висновки відповідно до статті. Уперше запропонована універсальна методика практичного використання моделі точності формоутворення торців деталей різних діаметрів, орієнтованими шліфувальними кругами з калібруючими ділянками та без них. Представлений спосіб спрощує правку шліфувального круга, не потребує спеціальної правки, дозволяє використовувати штатну правку. Це дозволяє створити передумови для нових високоефективних технологій та методів шліфування торців деталей з різним діаметром торців, а також їх подальшого впровадження у виробничі процеси.