ПІДГОТОВКА ВИРОБНИЦТВА МЕБЛЕВИХ ФАСАДІВ ЗА ДОПОМОГОЮ СУЧАСНИХ CAM-СИСТЕМ - Бойко, Сергій Васильович; Єрошенко, Андрій Михайлович; Ігнатенко, Павло Леонідович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Більша частина робіт учених присвячена автоматизованому проектування корпусних меблів на основі різних САПР. Тому розробка методики підготовки виробництва меблевих фасадів складної геометричної форми та рослинних орнаментів за допомогою програмного пакета ArtCam компанії Autodesk, а також обґрунтування режимів різання та ріжучого інструменту для обробки сучасних матеріалів є актуальним питанням. Постановка проблеми. На сучасному виробництві фасади кухонних та інших меблів переважно виготовляються із сучасних матеріалів. Однак типові варіанти не завжди відповідають індивідуальному стилю. З використанням верстатів з ЧПК можна легко виготовити різьблені фасади у своєму неповторному стилі. Використання верстатів з ЧПК є ефективним рішенням для імітації різьблення по дереву. Аналіз останніх досліджень і публікацій. В Україні в процесі підготовки рельєфів для меблевих фасадів і виробів з деревини використовуються як конструкторські системи загального призначення (ArtCAM, AutoCAD, T-Flex CAD, ArchiCAD, SolidWorks, DecoDesign, 3D Studio Max тощо), так і спеціалізовані системи проектування (Woody, bCAD, PRO100, К3-Меблі тощо). Також слід вказати деякі програмні пакети для підготовки керуючих програм для верстатів з ЧПК, такі як ArtCAM, FeatureCAM, PowerMill, MasterCAM і т. ін. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Дуже мало робіт присвячено саме проектуванню та виготовленню об’ємних рельєфів на меблевих фасадах за допомогою САПР. Тому впровадження САПР саме для проектування складних рельєфів і форм для меблевих фасадів і виробів з деревини є актуальним у сьогоденні. Постановка завдання. Розробка методики виготовлення меблевих фасадів складних геометричних форм і рослинного орнаменту з використанням програмного пакета Autodesk ArtCam. Виклад основного матеріалу. Запропоновано методику підготовки виробництва меблевих фасадів складної геометричної форми та рослинних орнаментів за допомогою програмного пакета ArtCam компанії Autodesk. У роботі описані етапи проектування, моделювання й виготовлення декоративних елементів з використанням фотографій і авторських ескізів. Розроблено керуючу програму обробки декоративного елемента для фрезерно-гравіювального верстата з ЧПК. Обґрунтовано вибір режимів різання та ріжучого інструменту. Розглянуто ефективність використання сучасного програмного забезпечення і верстатів з ЧПК для меблевого виробництва. Висновки відповідно до статті. У великій деревообробній компанії фрезерний верстат з ЧПУ використовується лише як один з елементів технологічного процесу. З великим асортиментом та великими обсягами виробництва фасадів така «вузька спеціалізація» виробництва є цілком обґрунтованою. Однак для невеликого підприємства, яке працює з індивідуальними замовленнями або виготовляє корпусні меблі, необхідно використовувати можливості фрезерного верстату з ЧПК більш широко.