ТОПОГРАФО-ГЕОДЕЗИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АЕРОПОРТІВ - Крячок, Сергій Дмитрович (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. В Україні прийнято Державну цільову програму розвитку аеропортів на період до 2023 року. Метою Програми є задоволення потреб держави у забезпеченні стабільного розвитку авіаційної галузі, узгодження інфраструктури авіаційного транспорту з міжнародними стандартами. Постановка проблеми. Для досягнення мети пропонується провести будівництво, реконструкцію та модернізацію аеродромів та аеродромних об’єктів; об’єктів інфраструктури. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі, які присвячені висвітленню геодезичного забезпечення аеропортів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У наведених роботах неповною мірою розглянуто застосування найсучасніших технології для всього комплексу геодезичного забезпечення аеропортів. Постановка завдання. Головною метою цієї роботи є огляд сучасного стану всього комплексу топографогеодезичного забезпечення аеропортів в Україні – від вишукувань до ремонту та реконструкції. Виклад основного матеріалу. Розглянуто особливості топографо-геодезичного забезпечення проектування, будівництва, експлуатації, ремонту та реконструкції аеропортів в Україні. Висновки відповідно до статті. Необхідно впроваджувати у практику топографо-геодезичних робіт для потреб аеропортів в Україні передові технології: аерознімання з використанням безпілотних літальних апаратів; лідарного знімання висотних перешкод; лазерного сканування споруд аеропорту; роботизованих комплексів на основі електронних тахеометрів та комп’ютерного опрацювання даних.