УТОЧНЕННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ І МОДЕЛЕЙ ПУНКТІВ СЦЕНАРІЇВ ВАРІАНТІВ ВИКОРИСТАННЯ - Кунгурцев, Алексей Борисович; Новикова, Наталия Алексеевна; Решетняк, Мария Юрьевна; Черепинина, Яна Витальевна (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Варіанти використання є одним з важливих способів подання функціональних вимог до інформаційних систем, що проектуються. Їх опис – досить складний і трудомісткий процес. Тому дослідження, спрямовані на автоматизацію цього процесу, є актуальними. Постановка проблеми. Для автоматизації опису варіантів використання необхідна розробка класифікації та моделювання пунктів сценаріїв. У цій роботі вирішується проблема коригування наявної класифікації пунктів варіантів використання. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації з теми застосування варіантів використання. За основу прийнята класифікація, запропонована в роботі «Інформаційна технологія автоматизованого складання варіантів використання». Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Створення моделі для пункту «Завершення прецеденту». Постановка завдання. Коригування класифікацій пунктів варіантів використання, створення і внесення змін у моделі пунктів сценаріїв. Виклад основного матеріалу. Запропоновано удосконалену модель опису варіантів використання, що відображає як функціональні вимоги, так і концептуальні класи проектованого програмного продукту. Класифікація пунктів сценарію варіантів використання доповнено новим пунктом «Завершити варіант використання». Внесено зміни в раніше запропоновані моделі й створені нові моделі для пунктів сценарію «Створити», «Запросити значення», «Вирішення проблеми, які не вкладаються в запропоновану класифікацію». Створено відповідні алгоритми і виконана модернізація програмного продукту, що підтримує технологію автоматизованого складання варіантів використання. Висновки відповідно до статті. Реалізація запропонованих моделей і алгоритмів дозволила скоротити час на опис варіантів використання до 10 %, а також створити моделі концептуальних класів для проектованого програмного продукту.