ЗАХИСТ КОРПОРАТИВНИХ МЕРЕЖ ВІД АТАК З ВИКОРИСТАННЯМ КОНТЕНТ-АНАЛІЗУ ГЛОБАЛЬНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ - Lytvynov, Vitalii; Stoianov, Nikolai; Skiter, Igor; Trunova, Helen; Hrebennyk, Alla (Технічні науки та технології, 2018)
Актуальність теми дослідження. Подальше вдосконалення захищеності корпоративних мереж в умовах масованого впливу комп’ютерних атак вимагає підвищення ймовірності виявлення нових комп’ютерних атак і зниженням часу розпізнавання ознак відомих атак. Постановка проблеми. Аналіз текстів глобального інформаційного простору дозволяє скоротити час виявлення можливих загроз. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації щодо систем захисту від атак та використання аналізу текстів у разі виявлення загроз. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Вдосконалення методів опрацювання масивів даних тіла мережевих пакетів, вмісту інтернет-сторінок, інформації СМІ та соціальних мереж, що у свою чергу порушує проблему семантико-синтаксичної обробки текстів природної мови. Постановка завдання. Організація колективного захисту корпоративних мереж шляхом впровадження систем моніторингу загроз, активної розвідувальної діяльності в глобальному інформаційному просторі з метою пошуку, збору та аналізу даних про атаки, аномальну поведінку, вміщуваний контент ресурсів мережі Інтернет . Виклад основного матеріалу. Вимоги систем захисту щодо скорочення часу виявлення загроз призводять до необхідності ведення активної розвідувальної діяльності, спрямованої на проведення постійного моніторингу оточуючого кіберпростору, що складається з множини комп’ютерних мереж окремих користувачів та організацій. Метою такого моніторингу є визначення характеристик, інтересів, особливостей політики безпеки конкретної корпоративної мережі в глобальному інформаційному просторі. Особливе значення при цьому набуває аналіз текстової інформації з відкритих та умовно-відкритих електронних джерел. Раціональним вирішенням такого завдання є формування центрів моніторингу загроз, спрямованих на організацію колективного захисту підлеглих корпоративних мереж. Висновки відповідно до статті. Запропонований метод захисту дозволяє як виявляти кіберзагрози в глобальному інформаційному просторі, так і налаштовувати власні системи захисту корпоративних мереж згідно з їх характеристичними векторами загроз.