ВИКОРИСТАННЯ ІМІТАЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ ПРОЕКТУВАННЯ Й ОПТИМІЗАЦІЇ ЛІНІЇ ВИРОБНИЦТВА - Семйон, Ян; Kostka, Jozef; Mako, Peter (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Підвищення продуктивності при збереженні достатньої якості продукції є одним з основних критеріїв підтримки конкурентоспроможності. Це стосується автоматизації й роботизації виробничого процесу. Для того щоб роботизація була успішною, усі етапи проектування повинні пройти поглиблене дослідження. Постановка проблеми. Метою є створення роботизованого пристрою (роботизованої лінії), здатного збільшити виробництво компонентів з 91 000 до 160 000 на рік у меншому робочому просторі для кожного з 7 типів компонентів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Велика частина публікації присвячена впровадженню роботизованих пристроїв у виробничі системи. Загалом, можна зазначити, що розробка робота є специфічною й залежить від конкретного виробничого процесу. З цієї причини необхідно провести новий аналіз придатності робота для кожного виробничого процесу, ґрунтуючись на автономному моделюванні. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У цій статті основна увага приділяється конкретному рішенню на робочому місці, в якому використовується один тип робота, що поставляється компанією-виробником. Використання іншого типу робота з більш підходящими параметрами було неможливе у фінансовому плані. Постановка завдання. Мета полягає в тому, щоб спроектувати найбільш підходяще розміщення виробничих машин навколо положення промислового робота. Проаналізувати всі робочі рухи робота, щоб він міг маніпулювати одним із 7 типів компонентів на лінії зі збільшенням виробництва на 483 000 штук на рік. Виклад основного матеріалу. Моделювання робочої області в автономному режимі дозволяє оптимізувати конструкцію до того, як вона буде створена на обраному робочому місці. Це зменшує витрати на розробку й економить загальний час виконання роботи. Висновки відповідно до статті. У статті описуються проблеми проектування, оптимізації та моделювання робочого місця, обладнаного роботом. Для оптимізації робочого місця був точно визначений тип робота в умовах коли існувало обмеження на використання робота з кращими параметрами. Використання робота може підвищити продуктивність робочого місця та скоротити робочу зону. Із впровадженням цієї пропозиції була досягнута мета збільшення обсягу виробництва на 483 000 компонентів у рік.