МОЖЛИВОСТІ ПОЛІПШЕННЯ КОМУНІКАЦІЇ ДЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ВИРОБНИЧОЇ СИСТЕМИ - Rakay, Robert; Visnovsky, Martin; Galajdova, Alena; Simsik, Dusan (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Сучасні тенденції в промисловій комунікації орієнтовані на впровадження нових комунікаційних протоколів, бездротовій передачі даних при знижених витратах. Комунікаційна частина будь-якої системи автоматики має вирішальне значення і надійність цих систем дуже важлива. Постановка проблеми. Під час проектування систем автоматики і вирішення завдань підключення різних пристроїв розробникам доводиться вирішувати різні аспекти, такі як адресація, швидкість передачі даних, безпеку даних і т. ін. Сучасні протоколи зв’язку на основі Ethernet і технології передачі даних забезпечують значне зниження витрат і скорочення робочих місць. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Для підготовки цієї статті були проаналізовані різні загальнодоступні таблиці даних і експериментальні рішення, а також висновки наших попередніх експериментів були використані для формування уявлення про тему дослідження. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Оскільки існує безліч різних комунікаційних рішень, дротових і бездротових, і кожен виробник промислових пристроїв забезпечує своє власне краще рішення для зв’язку. Ця стаття є недостатньою для їх повного опису. Постановка завдання. У цій статті були проаналізовані різні технології зв’язку та комунікації для майбутньої реалізації в існуючій експериментальній виробничій системі на факультеті автоматизації, управління і людино-машинних взаємодій. Виклад основного матеріалу. Щоб інтегрувати існуючу модель системи промислового виробництва в концепцію Industry 4.0, необхідно впровадити новітні комунікаційні технології. Використання протоколу зв’язку на основі Ethernet, такого як Profinet з комбінацією IO-Link, забезпечує хорошу основу для вирішення цієї проблеми. Висновки відповідно до статті. У запропонованій роботі представлені можливості розширення інтерфейсу зв’язку для експериментальної системи FMS-500. Нині ця система заснована на програмованих контролерах S7-300 і комунікаційному інтерфейсі PROFIBUS. Планова перебудова системи збирання передбачає обмін програмованими контролерами, розширення комунікаційних протоколів та інтеграцію нових функцій.