ГУСЕНИЧНИЙ РОБОТ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ ТРУБ - Kelemen, Michal; Lukas, Bobal (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Службовий робот – це такий пристрій, який в даний час застосовується як для стандартних робіт, таких як підстригання трави або вакуумне очищення, так і в якості телеопераційного робота, що дистанційно керується людиною для виконання спеціальних завдань, зокрема, дослідження, знешкодження бомб, рятувальні дії тощо. Задумом є заміна людини у небезпечних або монотонних роботах через використання робота. Постановка проблеми. Гусеничний робот призначений для очищення труби, яка має покриту осадами внутрішню стінку. Типовий приклад – димохід, де частинки вуглецю покривають стінку труби. Частинки вуглецю можуть спричинити процес горіння разом із повним пошкодженням димоходу, а також будівлі загалом. Трубний робот може бути використаний як практичний засіб для очищення та огляду труб. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Іншим подібним завданням є ремонт пошкодженої внутрішньої стінки труби. Робот, який ремонтує трубу зсередини, економить витрати на проведення робіт по викопуванню майданчика. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Питання проектування роботів з ремонту залишається невивченим, тому наступне дослідження буде зосереджено саме на цьому. Постановка завдання. Робот-очисник труб є пристроєм для переміщення всередині труби з метою огляду або очищення внутрішньої поверхні стінки труби. Гусеничний робот розроблений завдяки кращим властивостям, оскільки долає проблемні місця всередині труби, а також знижує нормальну силу між доріжками та внутрішньою стінкою труби. Виклад основного матеріалу. Гусеничні сегменти притискаються до внутрішньої стінки труби, а сила контролюється контролером на основі вимірювань нормальної сили. Модуль щітки для чищення підключений до робота для видалення бруду. Для огляду до робота можна також підключати CCD-камеру. Висновки відповідно до статті. Очисний робот є важливим пристроєм для обслуговування трубних систем для запобігання пошкодженню труб іншими негативними явищами. Внесок цього робота є вагомим, оскільки він економить фінанси та час.