АНАЛІЗ РОБОТІВ-РЯТУВАЛЬНИКІВ - Jánoš, Rudolf (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Аналіз показує, що, окрім збереження «класичних» застосувань роботів (промислових роботів) для виробничих (інженерних) промислових процесів, останнім часом їх застосування переважно, сконцентровано в так званих неінженерних промислових і невиробничих (сервісних) галузях. Постановка проблеми. Тенденції висувають нові функціональні та конструктивні вимоги до роботів та їх застосування, особливо тих, що стосуються ефективного використання роботів у нових сегментах невиробничого та сервісного секторів. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Актуальні на сьогодні дослідження орієнтовані на сформульовану проблему повернення інвестицій у роботизовані пристрої, що є гарантованим завдяки тому, що люди на робочому місці можуть розвиватись та зосередитись на інших видах завдань. Виділення недосліджених частин загальної проблеми у цьому секторі, а це передусім сфера порятунку, де роботам доводиться долати різні перешкоди при здійсненні своєї діяльності, потрапляти у важкодоступні та небезпечні місця тощо, залежить головним чином від концептуального рішення робота. Постановка завдання. Враховуючи, що пріоритетом компанії є постійне вдосконалення своєї продукції, ця група роботів також шукає нові інноваційні підходи, які б покращили концептуальні рішення сервісних роботів та їх використання в прикладних галузях. Зважаючи на це, можна припустити, що цей аспект постійних інновацій відкриває велику кількість можливостей для нових удосконалень цієї групи роботів. Виклад основного матеріалу. Поява цієї групи роботів була зумовлена вимогами практики, яка вимагала включення концепції роботів у непромисловій та невиробничій сферах, де роботи виконували б лише дії, які були б корисні людині або технічно-експлуатаційним системам. З цієї причини почали з’являтися перші конструкції таких роботів, які з часом постійно удосконалювалися та адаптувались до практичних потреб настільки, що сьогодні вони є невід’ємною частиною сфери послуг. Висновки відповідно до статті. Мобільні роботизовані системи сьогодні перебувають в стадії інтенсивного розвитку. Різноманітність сервісної діяльності у сфері обслуговування вимагає залучення робототехніки з різними концептуальними рішеннями щодо їх мобільності. Найбільш поширене застосування принципу колісного шасі. З погляду теорії, а також технічних рішень найскладнішим є колісне шасі і саме воно найбільш широко застосовується в сфері робототехніки. Ця стаття виконана в напрямку сучасного обслуговування робототехніки та основних характеристик і проблем, пов’язаних із рішенням, яке ми застосовували у навчальному процесі.