ПРОЕКТУВАННЯ РОБОТИЗОВАНОЇ РОБОЧОЇ СТАНЦІЇ НА БАЗІ РОБОТА З ДВОМА МЕХАНІЧНИМИ РУКАМИ - Semjon, Ján; Demko, Rastislav (Технічні науки та технології, 2020)
Актуальність теми дослідження. Використання роботів з двома механізованими руками на різних заводах підвищує ефективність виробництва або складання. Розробка роботизованої робочої станції підвищує компетентність студентів у галузі програмування роботів. Проведення занять для студентів на робочих місцях, оснащених дворукими роботами, збільшує їх зайнятість на ринку праці. Постановка проблеми. Необхідно розробити навчальне робоче місце для складання, обладнане роботом з двома механізованими руками. Захоплення об’єкта здійснюється електричними захватами Schunk, можливе регулювання сили затискання. Це дозволить навчитись студентам створювати оптимальну програму роботи робота відповідно до індивідуальних вимог. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання про використання робототехніки у промисловості є дуже актуальним. Оснащення промислових роботів з двома механізованими руками спеціальними датчиками, підвищує безпеку роботи на робочих місцях, де одночасно працює декілька роботів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Підвищення кваліфікації студентів з програмування промислових роботів, покращує їх можливості працевлаштування. Водночас це створює умови для підтримки зростання національної економіки у найближчому майбутньому. Постановка завдання. Метою дослідження є розробка робота, щоб студенти мали можливість використовувати творчий підхід для вирішення заданої проблеми. У той же час використання логотипу факультету у якості моделі для складання збільшить соціальну обізнаність усього університету. Виклад основного матеріалу. Розповсюдження дворуких роботів та підготовка працівників до їх програмування, обслуговування та експлуатації забезпечать розвиток робототехніки та полегшить ручну роботу. Це також сприятиме збільшенню частки виробництва та розміщенню продукції з більш високою доданою вартістю. Висновки відповідно до статті. У статті описано проектування, виробництво, програмування та введення в експлуатацію роботизованого робочого місця для освітніх цілей. Робоче місце оснащене дворуким роботом Yaskawa та парою електричних захватів Schunk. Метою роботи є розробка процесу складання та демонтажу, який би демонстрував можливості роботи дворуких роботів. Роботизована робоча станція дозволяє здійснювати програмування роботів на виконання послідовних дій, наприклад, вставити поворотний циліндр і потім вийняти його в закритому циклі. У якості робочого простору дворукого роботу використовуються спеціальні шаблони, форма яких заснована на початкових шрифтах університету, які складають його логотип. Студенти, які беруть участь у навчальному процесі, зможуть модифікувати програму на основі завдання вчителя та таким чином вдосконалити свої навички роботи з роботизованими станціями.