ДОДАТКОВІ МОДУЛІ ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ СТЕНДІВ НА ОСНОВІ ПРОГРАМОВАНИХ ЛОГІЧНИХ КОНТРОЛЕРІВ - Kelemen , Michal; Ligušová, Jana; Liguš , Jan; Maxim, Vladislav (Технічні науки та технології, 2021)
Актуальність теми дослідження. Програмовані логічні контролери – це пристрої, які необхідні для побудови систем керування, переважно для промислових застосувань. Тому докладаються зусилля для інтенсивного розвитку знань і навичок у цій галузі. Постановка проблеми. Ці стенди розроблені для навчальних цілей. Програмовані контролери використовуються разом із датчиками та виконавчими механізмами. Мета полягає у проведенні тренінгу з роботи з датчиками та виконавчими механізмами для створення завершеного проєкту, подібного тому, який потрібен у промисловості. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Навчальний стенд дозволяє зробити апаратне моделювання системи управління, але також важливо застосовувати його разом з іншими реальними частинами. Надзвичайно необхідний практичний досвід спільного використання всіх компонентів. Деякі ефекти, які неможливо змоделювати віртуально, мають бути розроблені студентами-мехатроніками. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Питання мережевої структури програмованих логічних контролерів, мереж датчиків та виконавчих механізмів не досліджені, тому на цьому буде зосереджене наступне дослідження. Постановка завдання. Основна мета полягає у створенні компактного пристрою з реальними моделями виконавчих механізмів та датчиків для навчання роботі з програмованим логічним контролером майбутніх розробників додатків. Такі реальні об’єкти, як виконавчі механізми та датчики, мають багато властивостей та ефектів, які треба перевірити експериментально. Існують проблеми із шумом у сигналах, гістерезисом, мертвими зонами, насиченням, люфтом, ефектами деформації, ефектами тертя, тепловими ефектами тощо. Вплив цих ефектів на системи керування можна дослідити за допомогою експериментальних робіт. Виклад основного матеріалу. Наші тренувальні стенди містять вільні DIN-рейки для додаткових модулів, які можна дуже легко та швидко встановити. Система DIN-рейок часто використовується і в промислових стелажах. Кожен додатковий модуль має власний гвинтовий роз’єм для підключення до джерела живлення та підключення до програмованих логічних контролерів. Висновки відповідно до статті. Головний внесок полягає в тому, що студенти ознайомляться на практиці з реальними системами з програмованими логічними контролерами, з датчиками та виконавчими механізмами. Усі теоретичні знання можна експериментально перевірити на цих стендах, оснащених додатковими модулями з датчиками та виконавчими механізмами.