АУДИТ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ НЕЙРО-НЕЧІТКОЇ СИСТЕМИ - Лахно, Валерій; Блозва, Андрій; Часновський, Єгор; Криворучко, Олена; Десятко, Альона (Технічні науки та технології, 2021)
У статті запропоновано заходи щодо вдосконалення процедур аудиту інформаційної безпеки (АІБ) для різних об’єктів інформатизації (ОБІ). Показано, що оцінку рівня ступеня інформаційної безпеки (ІБ) для ОБІ доцільно проводити на основі оцінювання результативності безлічі критеріїв методу аналізу ієрархій (МАІ). При цьому така оцінка ступеня ІБ і всі пов’язані з нею процедури аудиту АІБ, найбільш ефективні для багатостороннього оцінювання ІБ ОБІ. Запропоновано модифікований метод аналізу ієрархій, на основі застосування апарату теорії нечітких множин і нейронних мереж. Цей метод дає можливість менеджменту приймати обґрунтовані управлінські рішення у сфері ІБ ОБІ.