НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ОБРОБКИ МАТЕРІАЛІВ У СИЛЬНОМУ МАГНІТНОМУ ПОЛІ - Ковалевський, Сергій; Ковалевська, Олена (Технічні науки та технології, 2022)
Використання магнітного поля як основної сили впливу призводить до значної економії енергоресурсів. Значний інтерес викликає можливість розширення переліку технологічних впливів на робочі поверхні деталей машин, поряд із поверхневим пластичним деформуванням та термообробкою. Однією з основних проблем є підвищення зносостійкості пластин ріжучого інструменту, підвищення довговічності елементів механічних деталей і конструкцій. Магнітно-імпульсна обробка металів є ефективним методом, тому він дуже популярний серед сучасних виробників; це підвищує такі показники, як стійкість, міцність та корозійна стійкість [2; 6]. На основі проведеного аналізу було виявлено, що треба дослідити вплив наноамплітудних коливань сталевих зразків у постійному та однорідному сильному магнітному полі на деякі їхні фізико-механічні характеристики. Завдання - виявити нові можливості для обробки матеріалів у сильному магнітному полі. Розглянуто різні технологічні схеми, в яких застосовується широкосмугове збудження зразків за допомогою п’єзоелектричних збудників, що перетворюють електричний сигнал постійної амплітуди в діапазоні від 20 Гц до 20 кГц у вигляді “білого шуму” резонансний спектр власних механічних коливань. зразків. Результати таких впливів на зразки в лабораторних умовах підтверджуються стандартними випробуваннями на твердість зразків, їхній хімічний склад та металографію. Для зразків з евтектоїдної сталі з вмістом вуглецю 0,8 % магнітно-резонансна обробка зразків джерелом електричного сигналу потужністю всього 3 Вт протягом 50 хвилин дозволила домогтися зміни твердості Брінеллю до 35 %. Збільшення амплітуди коливань п’єзорезонатора приводить до збільшення твердості матеріалу