ОЦІНКА УМОВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ РОЛИКОВИХ ПІДШИПНИКІВ - Гулієв, Седір (Технічні науки та технології, 2022)
Розглянуто можливості забезпечення надійності роликових підшипників, що використовується в процесі фар- бування алюмінієвих листів в умовах ВАТ «Азералюміній». Відзначено, що повністю механізована лінія на підприємстві забезпечує випуск високоякісних алюмінієвих листів. Однак продуктивність технологічного обладнання безпосередньо пов’язана надійністю підшипників, відмови яких негативно впливають на ефективність виробництва. На основі аналізу умов експлуатації встановлено, що однією з найбільш відповідальних частин обладнання, що використовується у технологічному процесі, є роликові підшипники. Вихід із ладу підшипників призводить до простоїв технологічного обладнання. Заходи з технічного обслуговування, передбачені для підшипників під час експлуатації, є недостатніми для продовження їх терміну служби. Низька якість мастильних матеріалів також негативно вплива- ють на тривалість роботи роликових підшипників. Порушення при складанні та монтажі ролико-підшипників негативно позначаються на довговічності. Низька як- ість і неправильний підбір ущільнювальних елементів також істотно впливають на надійність. Технологічні машини та обладнання працюють в особливо складних умовах і виникає необхідність підвищення надійності та довговічності вико- ристовуваних ролико-підшипників. Оцінювалися умови експлуатації підшипників, технічні характеристики та розподіл навантаження між елементами, а також контактні напруження в деталях підшипників. Проаналізовано технологіч- ний процес фарбування алюмінієвих листів та особливості обладнання в фарбувальному цеху. Таким чином, визначено, що інженерні розрахунки довговічності роликопідшипників повинні ґрунтуватися на статичній вантажопідйомності, оскільки їх відмови відбуваються за рахунок постійної деформації та через втомне стирання. Можливості підвищення надійності та довговічності роликових підшипників, що використовується в про- цесі фарбування алюмінієвих листів, пов’язані з покращенням їх умов експлуатації, рівномірним розподілом наванта- жень між елементами, а також зменшенням контактної напруги в деталях підшипників. Уточнено основні причини відмов та виявлено види зносу елементів роликових підшипників.