Дослідження залежності напружень зсуву поліетилену від температури і швидкості зсуву - Бакалов, Валерій; Кузьменко, Віктор; Яриш, Ігор (Технічні науки та технології, 2022)
На основі проведених досліджень отримано рівняння залежності напруження зсуву поліетилену від швидкості його зсуву та температури. У рівнянні напруження зсуву прямо пропорційне умовній в’язкості та градієнту швидкості зсуву в ступені, який є індексом течії. Показано, що умовна в’язкість поліетилену добре описується рівнянням Арреніуса, а індекс течії має квадратичну залежність від температури. Отримане узагальнене рівняння напружень зсуву поліетилену від швидкості його зсуву та температури дозволить більш точно розраховувати геометричні розміри формуючих каналів екструдерів, плоскощілинних головок, а також удосконалити системи управління вказаними пристроями.