Проєктування навчального робочого місця для роботи з колаборативним роботом - Ковалюк, Давид; Семйон, Ян; Сич-Кривань, Мартин; Сабол, Матус (Технічні науки та технології, 2022)
У статті розглянуто питання розробки, проєктування, виробництва та запуску випробувального робочого місця, оснащеного колаборативним роботом і людиною-сервісом. Запропоноване рішення базується на необхідності навчання працівників підприємства під час комплектації зубчастих пар. Оскільки це не великомасштабне виробництво, необхідно було спроєктувати навчальне обладнання таким чином, щоб воно було портативним, його можна було розміщувати на різних робочих місцях і мало достатню варіативність. Варіативність устаткування дозволяє його модифікувати таким чином, щоб складність навчання була адаптована до знань працівника, що навчається. Розроблене устаткування дозволяє підвищити мануальні, логічні та програмні навички працівника. Ручні навички вдосконалюються за рахунок необхідності використання ручних інструментів під час складання, якими працівник повинен вміти керувати за встановлений час. Логічну компетентність працівника можна покращити, додавши додаткові шестерні з різною кількістю зубів, що змушує працівника виконати базовий розрахунок передавального числа для складання вузла. Компетентність працівників у програмуванні покращується завдяки необхідності програмування колаборативного робота, щоб він міг безпечно пересуватися в обмеженому просторі. Розрахункові зазори в опорах та між шестернями вимагають необхідності точного програмування та оптимізації руху. Розроблене навчальне робоче місце підходить для вдосконалення знань працівників, які вже мають досвід подібної діяльності та потребують підвищення продуктивності, оптимізації процесів або скорочення часу простою. Запропонований колаборативний робот характеризується достатньою вантажопідйомністю та радіусом дії. Для програмування робота, а також керування роботом методом відтворення використовується планшет із сенсорним керуванням. Це дозволяє прискорити процес створення відповідних траєкторій і оптимізувати логічні функції робота.