Розробка та супроводження систем із розподіленими базами даних на основі технологій polyglot persistence - Білоус, Ірина; Петренко, Дмитро; Єрмоленко, Олег (Технічні науки та технології, 2022)
Проведено аналіз сучасних методів та технологій, що застосовуються для вирішення задач створення та супроводу розподілених баз даних із багатоваріантним збереженням. Обґрунтовано використання теореми Брюера стосовно обмежень та компромісних рішень щодо властивостей: узгодженості даних, доступності, допустимості поділу. Враховується розширення теореми Брюера щодо компромісу між затримками та узгодженістю при реплікації та принципи щодо базової доступності, гнучкого стану та кінцевої узгодженості. Наведено приклади архітектурних рішень для організації доступу в системі електронної комерції з бізнес-логіки та з єдиним механізмом доступу для мультимодельних СУБД. Показано недоліки підходів і можливості подальших досліджень.