Розширення сенсорів для промислового контролера на основі шлюзу іот - Ракай, Роберт (Технічні науки та технології, 2022)
Використання сучасних розробок і доступних технічних і комунікаційних технологій дозволяє збільшити сенсорну здатність різних пристроїв управління, таких як програмовані реле або промислові програмовані логічні контролери. Базу датчиків можна значно розширити, розподіливши збір даних через недорогі пристрої, такі як мікроконтролери. У минулому в процесі проєктування промислових виробничих ліній або автоматизованих систем зазвичай не було цілей самодіагностики системи або діагностики машин. У поточній ситуації на ринку промислових пристроїв, де багато пристроїв недоступні або відсутні в наявності, рішення для оновлення сенсорної частини застарілого обладнання є важливим. Фактичні наукові дослідження та аналіз рішень щодо сенсорного розширення промислових програмованих контролерів показали, що сьогодні більшість додатків не розраховуються з відсутністю нового апаратного забезпечення або плат розширення для контролерів. Мета статті – запропонувати рішення для модернізації застарілого промислового обладнання, де потрібні датчики нового типу для моніторингу поточного процесу або збору діагностичних даних для завдання технічного обслуговування. На основі принципів і підходів функціонального аналізу технічних систем в роботі представлено метод розширення сенсорних можливостей промислових контролерів для цілей обслуговування та діагностики. Основні програмні та апаратні компоненти описані як приклад рішення. У цій роботі пропонується недороге сенсорне розширення для програмованих реле. Описано технічні параметри використовуваних засобів зв’язку та принцип їх роботи. Визначено функції технологічних пристосувань та продемонстровано їх прикладне застосування. Представлені матеріали та конфігурацію можна використовувати для підтримки реальної інтеграції в існуючу автоматизовану систему, наприклад, обробки матеріалів, сортування, автоматизації будівель тощо, де потрібно контролювати додаткові параметри. Незважаючи на те, що запропоноване рішення є прикладом проєкту, орієнтованого на IoT, у поточному вигляді не потрібно використовувати пряме підключення до Інтернету та воно може працювати в локальній мережі компанії.