Геометричний аспект вибору моделей основного технологічного обладнання - Лапковський, Сергій; Данилова, Людмила; Фролов, Володимир; Приходько, Василь; Гладський, Максим (Технічні науки та технології, 2023)
У процесі розвитку машинобудівного виробництва постійно виникали різні завдання, пов’язані з виготовленням виробів різанням, у зв’язку з чим, паралельно з цим процесом, конструкції металорізальних верстатів також постійно змінювалися, розвивалися та вдосконалювалися, що призвело до величезної кількості типів та моделей обладнання.Вибір обладнання для організації виробництва є дуже непростим завданням, тому що для вирішення останнього необхідні й хороша професійна підготовка, і певний багаж накопиченого інженерного досвіду, і спеціальні навички. Кожну модель обладнання необхідно вибирати, виходячи з конкретних потреб та завдань виробництва. Як будь-яке промислове обладнання, металорізальний верстат є тією ключовою ланкою процесу виробництва, яка визначає прибуток і успіх або збитки та невдачу підприємства після впровадження розробленого технологічного процесу виготовлення виробу. Дотепер методологічний аспект вирішення задачі вибору металорізальних верстатів ще недостатньо відпрацьований, тому це питання є дуже актуальним завданням, підходити до вирішення якого необхідно з особливою увагою та відповідальністю. У сучасній виробничій практиці при виборі основного технологічного обладнання інженери-проєктувальники дуже часто керуються лише своїми професійними знаннями та накопиченим досвідом, а іноді й просто покладаються на власну інтуїцію. Такий підхід, безумовно, має і певні негативні риси. Метою статті є створення методологічних основ для більш обґрунтованого вибору моделей металорізальних верстатів при проєктуванні технологічних процесів виготовлення деталей. У статті доведено, що саме геометрія поверхонь деталі є домінуючою характеристикою деталі при вирішенні задачі вибору конкретної моделі металорізального верстата, який може забезпечити процес виготовлення цієї деталі. При розробленні формалізованої методології вибору моделей металорізальних верстатів та створенні відповідного програмно-математичного забезпечення особливу увагу необхідно приділяти геометричним характеристикам поверхонь деталі. Ця вимога повинна виконуватися не лише при виборі моделей верстатів токарної групи, але й при виборі конкретних моделей верстатів усіх класифікаційних груп.