Сучасний стан та перспективи розвитку наноструктурування деформованих металів і сплавів та напилених покриттів - Макруха, Тетяна; Дубовий, Олександр (Технічні науки та технології, 2023)
Представлена у статті інформація має оглядовий характер щодо можливості застосування попереднього деформування та передрекристалізаційної термічної обробки для технічно чистого заліза, вуглецевих сталей 20; 45; 70; Ст3; У8, легованих сталей 40Х; 20Х13, газотермічних та електродугових покриттів (Св-08Г2С), а також сплавів ніхрому Ni80Cr20 та бронзи БрАМц9-2. У роботі експериментально досліджено вплив деформаційно-термічних факторів на механічні властивості, зокрема, твердість і міцність, металів, сплавів та напилених покриттів, та встановлено, що зміцнювальний ефект відбувається через здрібнення субструктурних елементів, таких як розмір областей когерентного розсіювання, кут розорієнтування субзерен та кількість субструктурних елементів) до наномасштабного стану. Показано можливість промислового застосування запропонованої технології на прикладі виготовлення пружних елементів зі сталі 70.