Конструктивні та технологічні вдосконалення процесу лазерної різки металів - Романенко, Віктор; Блощицин, Михайло; Жегет, Іван; Юрченко, Юрій (Технічні науки та технології, 2023)
Наведено аналіз існуючих способів лазерного різання та представлено особливості конструктивного та технологічності вдосконалення процесу. Розширення функціональності наявного на ринку обладнання може бути здійснено за рахунок застосування двох або більше лазерних головок. Розроблена комбінована технологія, де листовий метал піддається механічній активації перед лазерним різанням, що полягає у холодній пластичній деформації. При цьому відбувається зниження теплопровідності металу за рахунок його деформаційного зміцнення і, як наслідок, зменшення (локалізація) зони термічного впливу в зоні різання. Представлене технологічне рішення дозволяє знизити вартість виробу за рахунок зниження трудомісткості подальших слюсарних робіт у результаті підвищення точності розмірів і зниження шорсткості поверхні різу та значно зменшити ширину отриманого різу.