Розробка конструкції вакуумного стола для деревообробного фрезерного верстата з числовим програмним керуванням - Зубань, Едуард; Бойко, Сергій; Єрошенко, Андрій (Технічні науки та технології, 2023)
Останнім часом великого поширення набули верстати з числовим програмним забезпеченням малої потужності для обробки деревини, пластику та м’яких металів. Вони знайшли своє застосування не тільки на великих виробництвах, а й в домашньому використанні в невеличких майстернях. Загальний час обробки значно збільшується за рахунок часу, який витрачається на кріплення заготовки до стола. Крім того, цей тип верстатів використовується для розкрою та обробки листових матеріалів, під час закріплення яких виникає деформація внаслідок їх недостатньої жорсткості і, як наслідок, низька точність обробки та збільшення припусків на обробку. Тому виникає потреба у збільшенні площі затиску таких заготовок, а оскільки застосування прихватів можливе лише по периметру заготовки, є потреба в пошуках нових ефективних способів закріплення.