Оптимізація каскадної схеми високошвидкісної екструзії - Трачук, Єгор; Швед, Микола; Швед, Дмитро (Технічні науки та технології, 2023)
Розробка та впровадження ресурсо- та енергоефективних технологій у сфері переробки пластмас є необхідною умовою для сталого розвитку людства. Стаття є оглядовою та присвячена оптимізації процесів, що відбуваються при екструзії композиційних матеріалів на базі полімерів. Проаналізовано сучасні пропозиції на ринку екструзійного обладнання та запропоновано використовувати більш енергоефективну, порівняно з представленими, каскадну дискову-шестеренну схему екструзії, яка має зворотний зв’язок з приводом дозатора, що дає змогу в автоматичному режимі узгоджувати продуктивність дозатора та шестеренного насоса. Запропонована схема є енергоефективною та дозволяє виготовляти погонажні вироби з мінімальними допусками на розміри.