Моделі виявлення та прогнозування динаміки інформаційних операцій у соціальних мережах - Васильєва, Ольга (Технічні науки та технології, 2023)
У статті розглянуто деякі положення проведення інформаційні операції, як одна з головних загроз національній безпеці в інформаційній сфері, продемонстровано використання соціальних мереж як основного поля для їх проведення завдяки новітнім технологіям, проведено аналіз запропонованих моделей інформаційних операцій у соціальних мережах. Стаття присвячена проблемі комплексного застосування теоретичних моделей, які використовуються для дослідження «вірусного» поширення інформації в соціальних мережах кіберпростору. Проаналізовано формальне моделювання, яке застосовується до вивчення особливостей комунікації в соціальних мережах. Виділено три складові формальних моделей поширення онлайн-повідомлень у соціальних мережах: типологія повідомлень, мережева модель, формальна модель поширення сигналів. Окрема увага приділена можливостям застосування нелінійних моделей поширення інформації.