Енергоефективний матеріал із використанням ливарного відходу машинобудівного виробництва - Ляшок, Ярослав; Подкопаєв, Сергій; Повзун, Олексій; Вірич, Світлана; Калиниченко, Валерій (Технічні науки та технології, 2023)
У роботі надано технологію ніздрюватого бетону із застосуванням як кремнеземистий компонент ливарного відходу – кондиційованих відпрацьованих формувальних сумішей ливарного виробництва машинобудівних підприємств. За показниками кратності і стійкості піни, а також за впливом складових ніздрюватобетонних сумішей на утво-рення пор у матеріалі визначено найефективніший піноутворювач. Встановлено оптимальний режим тепловологісної обробки пінобетонних зразків. Обґрунтовано відповідність досліджуваного пінобетону на основі відходу ливарних цехів машинобудівних заводів вимогам державних стандартів України.