Складання математичної моделі вібраційного столу - Коротич, Юрій (Технічні науки та технології, 2023)
В статті отримана математична модель, яка об’єднує між собою конструктивні і технологічні параметри технологічного комплекту обладнання для виробництва бетонних виробів (вібростолу), у якого віброзбуджувач за-кріплюється на важелі вертикально по центру під віброплитою. Математична модель складена за допомогою рівнянь Лагранжа другого роду, які є найбільш загальним методом при розв’язуванні задач про рух механічної сис-теми. При складанні були використанні методи математичної фізики та фізико-математичне моделювання мето-дами прикладної механіки. В результаті отримано математичну модель вібраційного столу у вигляді системи з семи диференціальних рівнянь другого порядку, яка описує просторовий рух поверхні вібростолу. Визначені теоретичні значення амплітуди коливань вібростолу при змінній довжині важеля та порівняні з експериментальними даними при однакових вихідних параметрах. Виявлено, що важільне закріплення дозволяє майже лінійно підвищити амплітуду віброколивань за рахунок збільшення довжини важеля.