Розробка системи керування тягового асинхронного електроприводу на основі нейромережі - Кириленко, Ярослав; Воробйов, Богдан; Сенченко, Сергій; Кутовий, Юрій; Хань, Лю (Технічні науки та технології, 2023)
У статті представлено результати науково-методичного дослідження синтеза нейромережевого контро-лера та розрахунок умов виникнення фрикційних автоколивань в електроприводі рейкових транспортних засобів та-ких як: магістральні електровози, електропоїзди приміського сполучення, шахтні електровози, трамваї, поїзди ме-тро та інші види транспорту. Проведені дослідження показали можливість побудови інтелектуальних систем управління, на базі прямо спрямованих нейронних мереж з сигмоїдальними активаційними функціями нейронів прихованого шару структури NN3-20-1. Такі системи, на відміну від класичних, мають хороші демпфуючими властиво-стями, що перешкоджає виникненню коливальних або автоколивальних динамічних режимів. Застосування нейронних мереж для управління електромеханічними системами не призводить до підвищення астатизму по впливу, що збурює, тому в даній системі спостерігається статична помилка швидкості другої маси, яка становить 0,7%.