Активація процесів масопереносу при дифузійному зварюванні у тліючому розряді - Болотов, Геннадій; Болотов, Максим; Руденко, Михайло; Гречка, Владислав (Технічні науки та технології, 2023)
У роботі досліджений вплив іонної обробки контактуючих поверхонь на активацію процесів масопереносу при дифузійному зварюванні металів. Визначено, що попереднє іонне очищення зварюваних поверхонь в тліючому розряді суттєво скорочує час інкубаційного періоду, пов’язаного з дифузійним розсмоктуванням адсорбованих поверхнею ша-рів кисню, та забезпечує підвищення коефіцієнта дифузії в перехідній зоні приблизно втричі порівняно зі стандартною підготовкою їх промиванням у розчинниках, і майже на два порядки порівняно з коефіцієнтом самодифузії елементів. Показано, що найбільш ефективним є застосування іонної активації поверхонь при дифузійному зварюванні однорід-них, або близьких за хімічним складом металів, коли відсутній такий важливий фактор інтенсифікації процесів ма-сопереносу, як градієнт концентрації елементів в зоні зварювання.