Вплив імпульсно-дугового зварювання в захисних газах на розподіл неметалевих включень у металі швів низьколегованих сталей - Жерносєков, Анатолій; Костін, Валерій (Технічні науки та технології, 2023)
Значне місце серед перспективних дугових способів зварювання посідає імпульсно-дугове зварювання плавким електродом. У теперішній час воно одержало подальший розвиток і широко застосовується в багатьох галузях про-мисловості: аерокосмічній, суднобудівній, хімічній, транспортній. Сучасне устаткування для цього способу є досить уніфікованим та не завжди може використовуватись для вирішення завдань автоматизації процесу. Дослідження щодо розподілення неметалевих включень проводились із застосуванням розробленого імпульсного джерела живлення із багаторівневою формою імпульсу струму та систем автоматичної стабілізації параметрів процесу зварювання. Збільшення вильоту електродного дроту, що є характерним збуренням, наприклад, при механізо-ваному імпульсно-дуговому зварюванні, може призвести до збільшення розмірів неметалевих включень. Застосування систем автоматичної стабілізації середніх значень напруги на дузі та зварювального струму дозволяє суттєво зни-зити об’ємну частку неметалевих включень. Найкращі результати щодо зменшення об’ємної частки та розмірів включень досягаються за рахунок застосування одночасно двох систем автоматичної стабілізації параметрів про-цесу імпульсно-дугового зварювання плавким електродом.