Розробка термостійких покриттів триботехнічного призначення на основі мета-араміду - Клименко, Антон; Сазанішвілі, Зоя (Технічні науки та технології, 2023)
Дослідження триботехнічних характеристик композиційних покриттів на основі мета-араміду актуальне у зв’язку з його важливістю для промисловості, технологій та екологічних стандартів. В експериментах з сухим тер-тям при високому тиску та швидкості ковзання визначено, що концентрація антифрикційного наповнювача суттєво впливає на тертя та зношення покриттів. Покриття з фталоцианіном міді (20–25 мас.%) демонструють найкращі триботехнічні показники, зменшуючи знос та коефіцієнт тертя у 2 та 2,1 рази відповідно. Аналіз результатів реко-мендує оптимальну концентрацію наповнювача для мета-арамідних покриттів на рівні 20 мас.% з огляду на трибо-технічні властивості.