Визначення миттєвих значень кутів у плані інструменту й величин контурної подачі під час точіння деталі складного профілю - Мановицький, Олександр; Клименко, Сергій; Рижов, Юрій; Сапон, Сергій (Технічні науки та технології, 2023)
Розглянуто особливості складнопрофільної токарної обробки інструментом, оснащеним круглою змінною різа-льною пластиною для випадків обробки опуклих та увігнутих тороїдних поверхонь. Показано, що параметри режимів різання і практично усі геометричні параметри інструменту є миттєво змінними залежно від особливостей профілю оброблюваної поверхні деталі. Залежно від кута нахилу твірної профілю поверхні деталі до її осі обертання зміню-ються швидкість різання, товщина зрізуваного шару матеріалу, головний і допоміжний кути в плані різця та інші характеристики процесу різання. Відповідно змінюються площі контактуючих поверхонь інструмента з припуском, що зрізається та оброблюваною поверхнею деталі. Наведено залежності для визначення товщини, площі перетину зрізуваного шару матеріалу, дійсної подачі, довжини різальних кромок, головного кута в плані інструменту.