Вплив атак за побічними каналами на інформаційну безпеку - Борода, Анатолій; Петренко, Тарас (Технічні науки та технології, 2023)
Усім відомо, що для того, щоб криптографічна система забезпечувала безпеку інформації необхідно, щоб секретні ключі, які використовуються в криптографічних алгоритмах, залишалися секретними за будь-яких обставин. Проте на практиці реалізація та експлуатація криптографічних механізмів безпеки ніколи не забезпечує «ідеального» захисту інформації. Однією з вразливостей цих систем є незахищеність криптографічних модулів від з атак за побічними каналами, яка завжди буде серйозною загрозою безпеці криптографічних модулів та, як наслідок, інформаційній безпеці обчислювальних і комунікаційних систем. Тому під час реалізації криптографічних механізмів захисту повинні оцінюватися всі можливості таких атак і враховуватися всі аспекти їх застосування. Метою статті є дослідження атак за побічними каналами на реалізації механізмів криптозахисту, аналіз особливостей їх реалізації та огляд механізмів забезпечення інформаційної безпеки під час деструктивних впливів цих атак. У роботі розглядається один із практичних напрямів криптоаналізу – атаки за побічними каналами на реалізації механізмів криптозахисту. Досліджуються відмінності між теоретичним криптоаналізом і атаками за побічними каналами. Аналізуються можливості атак за побічними каналами та особливості виконання атак з ін’єкції збоїв. Розглядаються особливості забезпечення інформаційної безпеки механізмів криптозахисту стосовно атак за побічними каналами. Доводиться необхідність врахування загрози цих атак при забезпеченні інформаційної безпеки обчислювальних і комунікаційних систем.