Антимікробна обробка текстильних матеріалів - Іщенко, Олена; Сумська, Ольга; Смикало, Катерина; Фещук, Юлія; Кучинська, Дарія (Технічні науки та технології, 2023)
Використання текстильних матеріалів з антимікробною обробкою є одним із способів ефективного захисту людини від впливу різних збудників. Стаття присвячена актуальному питанню розробки інноваційних текстильних матеріалів з пролонгованою антимікробною обробкою. Встановити можливість та особливості одержання іннова-ційних текстильних матеріалів з пролонгованою антимікробною обробкою. Для підготовки цієї статті було розгля-нуто публікації стосовно препаратів та технологій одержання антисептичних текстильних матеріалів, які були у відкритому доступі. Незважаючи на те, що дослідження за цією тематикою проводилися, але для отримання про-лонгованого ефекту необхідно приділити особливу увагу проблемі фіксації протимікробного препарату. Визначено склад композиції, особливості обробки текстильного матеріалу; досліджено вплив полімерного но-сія, фіксатора на стійкість заключної обробки з антимікробним ефектом. Для отримання пролонгованого антимік-робного ефекту було вирішено проблему фіксації антимікробного препарату на текстильному матеріалі за допомо-гою розробленої композиції препарату. Запропоновано опоряджувальна суміш, яка містить – карбоксиметильований крохмаль, декаметоксин як бактерицидний препарат і засіб для їх закріплення на текстильному матеріалі – йодис-тий калій. Досліджено вплив компонентів на сорбційні властивості бавовняною тканиною та виявлено збільшення цього показнику на оброблених тканинах. Це пояснюється утворенням іонного зв’язку між карбоксиметильними гру-пами та декаметоксином. Встановлено технологічні особливості нанесення пролонгованої антимікробної обробки текстильного матеріалу, одностадійним безперервним способом апретування. Показано вплив полімерного носія та фіксатора на стійкість заключної антимікробної обробки. Наведено резуль-тати антимікробних досліджень підготовлених зразків, оброблених технологічними методами. Встановлено, що тка-нина, виготовлена за запропонованими технологічними режимами, має антимікробну дію, стійка до багаторазових прань. Розроблена технологія є перспективною і може бути реалізована на обладнанні опоряджувальних фабрик.