Застосування волокнистих матеріалів із сорбційними властивостями в технологіях водоочищення - Плаван, Вікторія; Тарасенко, Наталія; Лісовська, Ірина (Технічні науки та технології, 2023)
Розроблено алгоритм технологічного процесу отримання хемосорбційного композиційного матеріалу на основі відходів хімічних волокон, наповнених глинопорошками, для очищення стічних вод від іонів важких металів. За основу в роботі були використані неткані матеріали, отримані з відходів поліуретан-поліамідних хімічних волокон. Для під-силення механічної міцності їх скріплювали голкопробивним методом з трикотажним полотном з поверхневою щіль-ністю 240 г/м2, яке було виготовлено платованим переплетенням з використанням бавовняної пряжі з лінійною щіль-ністю 25 Текс та поліетиленових комплексних ниток лінійною щільністю 16,5 Текс на однофонтурній кругов’язальній машині типу МС. Для підсилення сорбційної здатності дo волокнистої основи вводились порошки глин монтморило-нітового типу у вигляді наповнених дисперсій крохмалю (2-3 %) чи полівінілового спирту (3 %) в кількості від 5 до 10 % від маси дисперсії. Сорбційно–фільтрувальний волокнистий матеріал, наповнений глинистими мінералами, може бути використа-ний для очищення стічних вод підприємств легкої і хімічної промисловості. Застосування глинистих мінералів через введення їх у волокнисту основу дозволить знизити гідравлічний опір шару сорбенту, не використовуючи сорбент гру-бих фракцій, що збереже площу активної поглинаючої поверхні. Обробка стічних вод може здійснюватися пропускан-ням води через сорбційно-фільтрувальний елемент. Очищувальні установки можуть вміщувати по декілька сорб-ційно-фільтрувальних елементів одночасно, що підвищує ефективність водоочищення. Можливо застосування хемосорбційного композиційного матеріалу для очищення замулених стоків без загрози забивання адсорбента, та в системах зворотного водопостачання, що зменшить ризик відкладання мінеральних солей на стінках водоочисного обладнання і забезпечить якісну роботу очисних споруд.