Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів - Павлюк, Сергій; Філінська, Тетяна; Суха, Ірина; Філінська, Антоніна (Технічні науки та технології, 2023)
У харчовій промисловості для пакування продукції використовують різні види тари. Вагоме місце посідає полімерна тара, яка має низку переваг і зручностей у застосуванні, але як одноразова створює високі екологічні ризики забруднення навколишнього середовища. Сучасні тенденції до зниження залежності від одноразової тари супроводжуються впровадженням новітніх технологій, які дозволяють використовувати при виготовленні полімерної тари не лише первинну сировину в чистому вигляді, але і її суміші із вторинною в різних пропорціях. Кількість вторинної сировини може досягати 70 %, а іноді й більше, що, безперечно, знижує негативний вплив полімерних відходів на стан навколишнього середовища і здоров’я людей. У статті наведено результати дослідження безпечності використання пляшок, виготовлених повністю з вторинного поліетилентерефталату, для пакування молока 2,5%-вої жирності, спиртовмісної продукції з вмістом спирту 5% і 40%, а також водних розчинів оцтової і молочної кислоти різної концентрації. Визначені показники міграції у досліджувані середовища ацетальдегіду, ацетону, бутанолу, ізопропанолу, метанолу, етилбензолу, диметилтерефталату та інших токсичних компонентів відповідають встановленим гігієнічним нормативам і не перевищують допустимої кількості міграції. Пляшки, виготовлені повністю з вторинної сировини, відповідають вимогам до тари, що контактує з харчовими продуктами, і можуть бути рекомендовані для пакування досліджуваних типів продукції.