Екологічно орієнтовані практики виробництва бетону - Болотов, Максим; Болотов, Геннадій; Прибитько, Ірина; Корзаченко, Микола (Технічні науки та технології, 2024)
Будівництво з використанням екологічно чистих, перероблених або біоматеріалів – це шлях до зменшення вуглецевого сліду, виснаження природних ресурсів, що так важливо для нашого добробуту та подальшого розвитку людства. Загальновідомо, що залізобетон є одним з найбільш переважних будівельних матеріалів у багатьох сферах застосування. Водночас виробництво бетону, зокрема портландцементу, вважається найбільш забруднювальним процесом з величезною кількістю викидів CO2, що призводить до деяких екологічних проблем, відомих як глобальне потепління або парниковий ефект. Наміри стати зеленими та мінімізувати проблеми, згадані вище, потребують зміни наших звичних методів виробництва бетону в бік більш орієнтованих на навколишнє середовище, відповідно, екологічно чистих. Зусилля вчених усього світу щодо зменшення викидів CO2 та споживання ресурсів під час виробництва бетону призвели до появи біо- та зеленого бетону. Ідея біобетону (або бетону, що самовідновлюється) спирається на концепцію біомімікрії виробництва цементу через адаптацію природних елементів, моделей, шаблонів і систем для вирішення проблем людини. Таким чином, було встановлено потенціал оточуючого мікробіому (мікробів і мікробів) для самовідновлення бетону, зокрема, для відтворення CaCO3, коли починають наростати тріщини. Ідея зеленого бетону зовсім інша і в основному базується на заміні звичайного портландиту іншим додатковим цементуючим матеріалом, таким як мелений гранульований доменний шлак, летуча зола або пуцолановий матеріал, відомий як кремнезем, а також метакаолін. Ця стаття містить вичерпний огляд впливу стійких, екологічно орієнтованих будівельних матеріалів для виробництва бетону на його механічні властивості. Показано, що застосування доменного шлаку, летучої золи, кремнезему або метакаоліну як часткової заміни звичайного портландцементу при виготовленні бетону покращує його механічні властивості, зокрема міцність на стиск, розтяг і згин.