Дослідження наявних методів та технологій для децентралізованого зберігання та адміністрування публічних даних - Іскрижицький, Антон; Задорожній, Артем (Технічні науки та технології, 2024)
Стаття надає всебічний огляд існуючих технологій, включаючи блокчейн та IPFS, детально аналізуючи їхні переваги, недоліки та потенційні сценарії використання для зберігання та обробки публічних даних у децентралізований спосіб. Розглянуто наявні дослідження в цій сфері, які демонструють ефективність децентралізованих рішень у порівнянні з традиційними централізованими системами зберігання даних. У статті детально обговорюються потенційні виклики та обмеження, пов’язані з децентралізованими системами зберігання даних. Зокрема, розглянуто питання сумісності з існуючими інформаційними системами, проблеми виконання операцій у розподіленому середовищі, а також аспекти прийняття цих технологій на ринку. Окремо виділено питання безпеки та конфіденційності, критично важливі при роботі з публічними даними. Стаття містить аналіз перспектив розвитку та можливих напрямків подальших досліджень у цій галузі, що можуть сприяти вдосконаленню та впровадженню децентралізованих технологій для зберігання даних.