Використання методу аналогій при проєктуванні адаптивних захватних пристроїв - Кравець, Володимир; Кравець, Олександр; Лапковський, Сергій; Фролов, Володимир; Сапон, Сергій; Приходько, Василь (Технічні науки та технології, 2024)
Стаття присвячена застосуванню методу аналогій при проєктуванні адаптивних захватних пристроїв промислових роботів. Як аналоги використано конструкції та принцип дії лещат із різною конфігурацією та конструктивним виконанням затискних губок для адаптації до геометрії поверхонь об’єкта, який необхідно затиснути. Запропонована методика проєктування дозволяє в систематизованому вигляді охоплювати не тільки вже наявні на виробництві конструкції адаптивних захватних пристроїв, але і знайти такі, створення яких можливе, а в багатьох випадках навіть доцільне. Наведено оригінальні конструкції адаптивних захватних пристроїв, розроблені авторами.