Використання штучних нейронних мереж для аудіо класифікації на мінікомп’ютерній платформі - Казимир, Володимир; Роговенко, Андрій; Карась, Олексій (Технічні науки та технології, 2024)
У статті представлено результати аналізу досвіду практичного використання існуючих моделей штучних нейронних мереж для вирішення задач аудіокласифікації на мінікомп’ютерній платформі. Визначено основні виклики, пов’язані з обробкою шумів, недостатністю маркованих даних і адаптацією моделей до специфічних умов використання. Проаналізовано архітектурні особливості побудови типових моделей нейронних мереж для задачі аудіокласифікації. Запропоновано методику використання моделей CNN, RNN та трансформерів на мінікомп’ютері NVIDIA Jetson Nano та проведено оцінку їх продуктивності при класифікації аудіошумів БПЛА. Обґрунтовано напрямок подальших досліджень для вдосконалення методів навчання та оптимізації моделей аудіокласифікації. штучні нейронні мережі; аудіокласифікація; мінікомп’ютер; NVIDIA Jetson Nano; БПЛА